Welke liefdestaal spreek jij?

Dating

Iedereen heeft een eigen manier voor het uiten van liefde. De een doet dat door cadeautjes te geven en de ander vindt het heel belangrijk om regelmatig complimentjes te krijgen. Al deze verschillende uitingen van liefde zijn onder te verdelen in de vijf liefdestalen. Dit ontdekte relatietherapeut Gary Chapman na jarenlange behandeling van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen. Hij onderscheidde vijf verschillende ‘liefdestalen’.

Het is handig te weten wat je liefdestaal is. Als je namelijk een relatie hebt met iemand die zich graag uit door lieve woorden en jij vindt het belangrijk dat iemand regelmatig iets voor je doet, kan het zijn dat jullie elkaar niet snappen. Wat kan leiden tot communicatieproblemen en frustratie. Totdat je dus weet welke liefdestaal je spreekt en je daar voortaan rekening mee kunt houden! Welke liefdestaal spreek jij?

Lieve woorden
Je bent dol op lieve woordjes en complimenten. ‘Ik hou van je’, ‘ik denk aan je’ of ‘wat zie je er mooi uit’: als iemand dat tegen je zegt, word jij daar heel blij van. Woorden wegen zwaarder dan acties. Beledigingen of andere onaardige dingen die tegen je gezegd worden, blijven je echter ook vaak bij hierdoor.

Tijd en aandacht
Onverdeelde aandacht en quality time. Dat vind jij het fijnst. Zonder telefoons, gewoon lekker met elkaar zijn. Niet opletten, niet luisteren en afspraken steeds uitstellen zijn dingen waar jij heel slecht tegen kunt.

Cadeautjes geven en krijgen
Cadeautjes geef je erg vaak en krijgen vind je ook geweldig. Niet omdat je materialistisch bent, maar om het gebaar erachter. Dat iemand aan je gedacht heeft. Dus hoe groot of hoe klein het ook is, dat maakt allemaal niet uit. Het gaat erom dat het attent is. Waar jij heel slecht tegen kunt: een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau.

Hulpvaardigheid
Iets doen voor een ander, dat vind jij fijn. Of dat nou helpen met afruimen is, boodschappen doen of iemand helpen klussen. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt. Jij toont jouw liefde door het verlichten van de lasten van de ander. Waar jij absoluut niet tegen kan? Luiheid en afspraken niet nakomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *